Regija
6

Sud ukinuo pritvor Milanu Bandiću, a sutra donosi novu odluku

SRNA
Milan Bandić u Sarajevu (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Milan Bandić u Sarajevu (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je odluku kojom se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i njegovim saradnicima određuje pritvor, ali će oni ipak ostati u Remetincu, gdje čekaju novu odluku o pritvoru koja bi trebala biti donesena sutra u 13.00 sati.

Iako ne postoji pravosnažna odluka o pritvoru, zakonski nije sporno da Bandić ostane u Remetincu, jer ukidanje rješenja o istražnom zatvoru ne znači i ukidanje mjere istražnog zatvora, prenose hrvatski mediji.

"Ova odluka samo vraća predmet na ponovno odlučivanje", rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Sud je zaključio da istražni sudija nije dovoljno dobro obrazložio okolnosti zbog kojih su osumnjičeni pritvoreni: mogućnost uticaja na svjedoke i ponavljanje krivičnog djela.

U Bandićevom slučaju sud se pozvao na odluku Ustavnog suda u slučaju bivšeg župana Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel, a koja predviđa da bi Bandiću bilo moguće izreći alternativnu mjeru opreza kojom bi mu bilo zabranjeno da obavlja dužnosti gradonačelnika.

Devčić je prenio stav Vijeća da je sudija Zdenko Posavec počinio bitne povrede krivičnog postupka, odnosno nije konkretno ni precizno odredio okolnosti koje bi se odnosile na svjedoke, a u odnosu na koje bi postojala opasnost od eventualnog uticaja i ometanja istrage.

"Vijeće smatra da za osumnjičene, koji i dalje imaju status odgovornih i službenih osoba, sama činjenica da taj status i dalje zadržavaju predstavlja okolnost koja bi dovela u opasnost vođenje postupka, odnosno mogućnost da bi upravo u tom svojstvu mogli počiniti nova krivična djela. U tom smislu je dalo uputstvo istražnom sudiji da razmotri sve okolnosti i donese novu odluku", izjavio je Devčić.

Novo ročište, na koje će ponovno biti doveden Bandić i osmorica njegovih suosumnjičenih koji su i dalje u Remetincu, biće sutra u 13.00 sati.