Regija
27

Sud u Sarajevu utvrdio da je Dragan 60 posto Žaklinin otac!?

Klix.ba
Foto: Šibenski portal
Foto: Šibenski portal
Sud u Sarajevo utvrdio je u jednom slučaju da je muškarac otac djeteta samo 60 posto!?

Naime, za sutra je u 12 sati je zakazana deložacija osmeročlane porodice Mišković u Kninu. Kako prenose lokalni mediji, deložaciju će nastojati spriječiti aktivisti udruženja "Živi zid".

Deložacija je zakazana kako bi se, navedeno je, prisilno naplatila alimentacija Draganu Miškoviću kojeg je Gordana Lovrenović 1985. godine tužila da je otac njene kćeri Žakline koju on godinama osporava.

No, ništa tu ne bi bio odudaralo od čestih slučajeva u Hrvatskoj, ali i drugim dijelovima svijeta gdje se na ovaj način provode sudske odluke, da trakavicu nije započeo sarajevski sud koji je utvrdio da je Dragan, zapravo, Žaklinin otac, ali samo napola!?

"Sve je počelo u Travniku 1985., kada je Gordana Lovrenović tužila Dragana Miškovića da je otac njene kćeri Žakline Lovrenović. Na pregledu za utvrđivanje očinstva u Sarajevu sud je utvrdio da je on 60 posto otac. Tada nije bilo DNK analize, pa je zaključak donesen samo na osnovu vizualnog pregleda. Iako je Mišković cijelo vrijeme tvrdio da nije otac djeteta i naknadno tražio DNK analizu kako bi to i dokazao, njena pravna zastupnica je to odbila i na račun neisplaćene alimentacije pokrenula ovrhu nad nekretninom u kojoj živi bračni par Mišković sa svoje šestero djece", saopćeno je iz udruženja "Živi zid".

Situacija u kojoj postoji realna mogućnost da Mišković nije Žaklinin otac lako bi se mogla razriješiti DNK analizom, tvrde iz navedenog udruženja. Ukazuju na suludost porodičnog zakona u Hrvatskoj koji dozvoljava da se nekoga proglasi ocem iako on to nije! Aktivisti će sutra u Kninu braniti dom porodice Mišković.