Srbija
0

Sud oslobodio napadače na grčku ambasadu

FENA
Beograd
Beograd
Viši sud u Beogradu u srijedu je oslobodio odgovornosti šestero članova srbijanske Anarhosindikalističke inicijative (ASI), prvobitno optuženih za međunarodni terorizam, a potom za izazivanje opće opasnosti.

U obrazloženju presude navodi se da su oni oslobođeni optužaba za izazivanje opće opasnosti bacanjem molotovljevih koktela na ambasadu Grčke u Beogradu 2009. jer optužba nije dokazana, prenose beogradski elektronički mediji.

Tokom izricanja oslobađajuće presude predsjedavajući sudskog vijeća Dragomir Gerasimović naveo je kako nije dokazano da su optuženi počinili djelo za koje se terete, te da osnova za oslobađajuću presudu nije politička, već pravna.

Uhapšeni krajem augusta prošle godine zbog pisanja grafita i bacanja molotovljevih koktela na grčku ambasadu u Beogradu, optuženici, u dobi od 19 do 29 godina, sredinom feburaua su izvedeni pred sud, tada pod optužbom za međunarodni terorizam, te su pušteni da se brane sa slobode.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu u martu je izmijenilo kvalifikaciju krivičnog djela protiv okrivljenih anarhista jer je, kako je objašnjeno, analizom njihovih iskaza i ostalih dokaza u spisima predmeta, ocijenjeno da kod okrivljenih nema elemenata za tužbu za međunarodni terorizam, već za krivično djelo izazivanja opće opasnosti.

Optuženi Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović bili su u pritvoru od septembra prošle godine, a suđenje je izazvalo veliku pažnju medija, građana i nevladinih udruženja.