Kosovo
0

Sud oslobodio Florima Ejupija, osuđenog na 40 godina zatvora

FENA
Foto: Reuters/Ilustracija
Foto: Reuters/Ilustracija
Vrhovni sud Kosova u petak je oslobodio Albanca Florima Ejupija, osuđenog na 40 godina zatvora zbog napada na srbijanski autobus 2001. godine u kojem je ubijeno 11 Srba, a 22 ih je ozlijeđeno.

Europska misija za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, priopćio je da je odluka u žalbenom postupku donesena jednoglasno, a u obrazloženju se navodi kako se presuda drugostupanjskog suda kojom je Ejupi bio osuđen na 40 godina zatvora ukida zbog nedostatka dokaza, a Ejupi se odmah oslobađa. Odluku je donijelo sudsko vijeće od petorice sudaca, trojice iz EULEX-a i dvojice kosovskih sudaca.

Florima Ejupija iz okolice općine Podujeva prošle je godine u lipnju sud UNMIK-a osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog napada eksplozivnim sredstvom odnosno podmetanja bombe koja je uništila srbijanski autobus Niš Expressa nedaleko od granice Kosova i Srbije u blizini Merdara 2001. godine, kad je ubijeno 11 Srba, a 22 ih je ranjeno. Autobus je vozio iz Niša prema Kosovu, a zbog zaštite je putovao unutar konvoja koji su čuvali švedski pripadnici UN-ovih mirovnih snaga. U autobusu je bilo ukupno 57 putnika.

Ejupijevo oslobađanje izazvalo je burne reakcije i žestoko negodovanje u srpskim krugovima na Kosovu i u Beogradu