Božo Prelević
0

"Sud je dovoljno čekao žalbu na izručenje"

FENA
Beogradski advokat Božo Prelević ocijenio je danas da je Okružni sud u Beogradu dovoljno čekao žalbu na izručenje haškog optuženika Radovana Karadžića, kao i da je cio postupak izručenja obavljen po zakonu, na najtiši i najdiskretniji mogući način.

"Postavljalo se pitanje šta je razuman rok za čekanje žalbe i zato je veoma dobro što je sud odlučio da izruči Karadžića na način kako je to urađeno, tiho, najdiskretije moguće, po zakonu i u vrijeme koje nije bilo očekivano", kazao je Prelević, dodajući da se nada da će, nakon svega, tenzije u Beogradu pasti.

Komentirajući optužbe zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića da je predsjednik Srbije Boris Tadić "direktno isprovocirao" sinoćnje nerede, Prelević je rekao da organizatori na taj način "priznaju svoju krivicu".

On je za TV B92 rekao da misli da će radikali do kraja ići na zaoštravanje situacije, tražeći prostor za sebe i zato će koristiti priliku u republičkom i gradskom parlamentu ali, nažalost, na štetu građana.

Prelević je objasnio da su postojale razne mogućnost da bi učesnici sinoćnjeg protesta na Trgu Republike mogli da blokiraju autoput ili zgradu Specijalnog suda.

Kada je riječ o protestu zbog hapšenja Radovana Karadžića, Prelević je ocijenio da je radikalska priča o tome da im je neko podmetnuo provokatore "prilično naivna".

"Riječ je o uvijek istoj matrici - izdaja i pozivanje patriotskih snaga koje misle da se je patriotizam u tome da Srbin Srbinu razlupa glavu", naveo je Prelević, javio je Tanjug.

On je ukazao da, kada je organizacija mitinga poput sinoćnje, svaki put se dogodi rušenje grada, pa je tako bilo i prošlog puta, kada su miting organizovali DSS i NS uz podršku SRS-a.

Prelević je ocijenio da je sinoćnjem mitingu prethodilo dizanje temperature koja je morala eskalirati na ovaj način.