Ekstradicioni postupak obustavljen
0

Sud BiH ukinuo pritvor Tihomiru Purdi

Sarajevo-x.com
Tihomir Purda
Tihomir Purda
Sud BiH obustavio je ekstradicioni postupak protiv Tihomira Purde i ukinuo mu pritvor, jer je Republika Srbija odustala od zahtjeva za izručenje, javlja Birn-Justice Report.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odustalo je od krivičnog gonjenja Tihomira Purde kojeg je sumnjičilo za ratni zločin počinjen na području Vukovara 1991. godine zbog "nedostatka dokaza".

"Ministarstvo pravde Srbije je putem Ministarstva pravde BiH izvjestilo Sud BiH da nadležni sud u Srbiji odustaje od zahtjeva za izručenje Tihomira Purde. Nakon toga je Sud BiH donio odluku o obustavljanju ekstradicionog postupka i ukidanju pritvora", saopćeno je u Suda BiH.

Državni sud je polovinom februara ove godine odobrio zahtjev za izručenje Purde srbijanskom pravosuđu. Na ovu odluku Odbrana je uložila žalbu jer smatra da je "nezakonita i protivna odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, a posebno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima".

Konačna odluka o izručenju Purde nije donesena jer je srbijansko pravosuđe odustalo od njegovog krivičnog gonjenja.

Purdu je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjičilo da je u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i bolesnika, odnosno da je pucao na ranjenike i ubio najmanje dvojicu vojnika, a jedini preživjeli Boban Gačić, umro je potom u bolnici u Vukovaru.

Purda je uhapšen na graničnom prelazu Orašje 5. januara 2011. godine na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Srbija, i bio mu je određen ekstradicioni pritvor.

Tokom boravka u pritvoru, Purdu su predstavnici srbijanskog pravosuđa saslušali u Tužilaštvu BiH.

"Predmet Purda je još iz vojnog pravosuđa i istraga se vodila loše. Međutim, ovaj predmet je primjer dobre regionalne saradnje. Želim zahvaliti državnim tužiocima iz BiH i Hrvatske na saradnji", izjavio je za medije Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.