Beograd
0

Sud BiH je odgovorno presudio za genocid u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Fond za humanitarno pravo Srbije podržao je nedavnu presudu Vijeća za ratne zločine Suda BiH, kojom su sedmorici optuženih, bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske (Milošu Suparu, Milenku Trifunoviću, Aleksandru Radovanoviću, Brani Džiniću, Slobodanu Jakovljeviću, Branislavu Medan i Petru Mitrović) za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice izrečene mjere pritvora.

Prema ocjeni Fonda za humanitarno pravo, suđenje pred Sudom BiH ispunilo je sve standarde profesionalnog i pravičnog suđenja. Tome su sigurno doprinijele međunarodne sudije članovi vijeća, sudija Brilman Paul Melchior i sudija Fisher Shireen Avis.

Sud je pokazao da je spreman i sposoban da presuđuje za najteža krivična dijela i u komplikovanom procesu, koji je od samog početka bio praćen nizom novih procesnih situacija koje je trebalo odmah rješavati.

Podsjećamo, u toku suđenja koje je trajalo više od dvije godine održano je 120 ročišta na kojima je saslušano 129 svjedoka od kojih sedam zaštićenih, 11 vještaka i izvedeno nekoliko stotina materijalnih dokaza. Sud je utvrdio da su optuženi, kao pripadnici drugog odreda specijalne policije Šekovići, vod Skelani u toku 12. i 13. jula 1995. godine osiguravali i kontrolisali put Bratunac - Milići, uključujući dio puta kod skladišta zemljoradničke zadruge Kravica u Kravici. Na pomenutom putu vršili su izviđanja i napadali iz tenkova i drugog oružja Bošnjake, prisiljavajući muškarce da se predaju dok ih je optuženi Milenko Trifunović, u svojstvu komandira voda Skelani, pozivao i ohrabrivao da to učine uz lažnu garanciju sigurnosti.