Regija
13

Studenti Univerziteta u Beogradu dalje drže Rektorat u blokadi

Anadolija
Grupa studenata Univerziteta u Beogradu, koja je blokirala zgradu Rektorata ovog univerziteta, noć je provela u zgradi Rektorata koji je i jutros pod studentskom opsadom, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Studenti su sinoć okupirali Rektorat Univerziteta u Beogradu u znak protesta zbog najave povećanja školarina.

Kako javlja dopisnik Anadolije, na balkonu Rektorata istaknuti su transparenti na kojima piše "Studenti, a ne klijenti", "Znanje nije roba" i "Studenti svih fakulteta ujedinite se".

Studenti koji su okupirali Rektorat Beogradskog univerziteta pozvali su sve kolege da se priključe zajedničkoj borbi.

Kako je saopšteno na informativnom blogu Kampanje za besplatno obrazovanje "Studentska borba", studenti Beogradskog i Univerziteta umjetnosti ušli su u zgradu Rektorata, blokirali je i održali Zbor.

"Ovom akcijom želi se skrenuti pažnja na loš položaj studenata u Srbiji. Studenti su suočeni sa manjkom perspektive, otežanim pristupom obrazovanju i bahatim odnosom obrazovnih institucija prema njihovim pravima", navedeno je u saopštenju i istaknuto da studenti zahtijevaju momentalnu obustavu povećanja školarina, zaustavljanje procesa ukidanja autonomije univerziteta i podršku profesora u borbi za javno finansirano obrazovanje.

Studenti pozivaju kolege, ali profesore da podrže njihove zahtjeve.

Pozvali su, takođe, sve institucije da podrže studentske zahtjeve saopštenjima i u skladu sa svojim mogućnostima.

Predstavnici Rektorata Univerziteta u Beogradu su izjavili da za sada nisu zvali policiju, a studentske zahtjeve su nazvali nejasnim.

U blizini zgrade na Studentskom trgu nije primjetno prisustvo policije, a studenti koji su blokirali Rektorat Univerziteta u Beogradu najavili su da se neće povući bez ispunjavanja njihovih zahtjeva.