Slovenija
0

Studenti Pahoru zaprijetili protestima

FENA
Borut Pahor
Borut Pahor
Slovenski studenti zaprijetili su u utorak premijeru Borutu Pahoru protestima ako bude insistirao na zakonu po kojem bi se na njihov rad preko studentskih servisa plaćali porezi i doprinosi od ukupno 29,50 posto i uvela kvota po kojoj bi tokom studija mogli raditi samo 720 sati na godinu.

To je predviđeno u sklopu vladinih reformi na tržištu rada kako bi se izbjegle sadašnje nepravilnosti u kojima se poslodavcima više isplati privremeno zapošljavati studente nego zapošljavati nezaposlene, a vlada novo rješenje tumači i željom da se mladi ljudi posvete studiju i što skorijem dolasku do diplome.

Pahor se u utorak sastao s predstavnicima studenata koji su ponovili svoje neslaganje s takvim rješenjem i najavili da će u slučaju potrebe protestvovati ako vlada od novog zakonskog rješenja koje regulira honorarni rad ne odustane.

"Vlada je svjesna da studenti povremenim radom popravljaju svoj socijalni položaj. No, ne bi bilo ništa gore od rješenja po kojemu bi morali raditi da možete studirati, a vaš glavni cilj je da što prije završite studij", rekao je Pahor predstavnicima studentskih organizacija nakon zajedničkog sastanka, dodajući da od reformi ne namjerava odustati i da se ne boji najavljenih studentskih demonstracija.

Pahor je ustvrdio da će njegova vlada na tematskoj konferenciji za nekoliko mjeseci razmotriti socijalni položaj studentske populacije i da se zalaže za povećanje broja i visine stipendija budući da se sada godišnje od 40.000 zahtjeva za stipendijama odobri samo polovica, no da neće odustati od predviđenih zakonskih promjena koje će bolje regulirati rad studenata i djelovanje studentskih servisa.

Studenti međutim tvrde da su spremni na razgovor, ali da se spremaju i na proteste ako vlada ne odustane od nekih preradikalnih rješenja koja bi, kako tvrde, ubuduće omogućila da studiraju samo oni koji imaju bogate roditelje.

Po podacima studentskih organizacija, većina studenata ne bi mogla studirati bez dodatne zarade za vrijeme studija, s obzirom da su državne stipendije male, a pripremaju se i rješenja po kojima će studenti ostati bez prava na dječji dodatak.