Regija
0

Štrbac: Bilo bi bolje da se prihvati tužba Hrvatske protiv Srbije

FENA
Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je danas u Banjoj Luci da bi bilo bolje da se, u slučaju tužbe Republike Hrvatske protiv nekadašnje SRJ, odnosno sada Srbije, odbije zahtjev Srbije o nenadležnosti Međunarodnog suda pravde.

"Time bi Srbija dobila pravnu mogućnost da odgovori protivtužbom i da na taj način iznese istinu o stradanju i progonu Srba iz Hrvatske", rekao je Štrbac na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Iako Srbija traži da se Međunarodni sud pravde u Haagu proglasi nenadležnim u ovom slučaju, on tvrdi da ovim Srbi izbjegli iz Hrvatske "ne rade protiv Srbije, već bi se u procesu koji bi bio otvoren i podizanjem protivtužbe pružila prilika za utvrđivanje istine o progonu Srba iz Hrvatske".

On tvrdi da ukoliko bi se Sud proglasio nenadležnim, "Hrvati bi koristili takvu mogućnost za sva vremena da bi isticali da su podnijeli tužbu za genocid i agresiju, i sud bi sigurno donio takvu presudu, ali se iz formalnopravih razloga proglasio nenadležnim".

Štrbac je još jednom podržao izjave ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića i premijera RS-a Milorada Dodika "kako je u Hrvatskoj počinjeno etničko čišćenje i progon Srba".