Regija
83

UZNEMIRUJUĆE / Stravičan snimak: Psi pojeli uginulog konja na imanju vukovarskog heroja

Klix.ba
Na YouTubeu se pojavio snimak pasa koji jedu uginulog konja, a navodno se radi o farmi vukovarskog heroja Branka Borkovića, poznatijeg kao Mladi Jastreb. Borković nije potvrdio vijest, jer, kako kaže, nije pogledao snimak. Dodao je da svakodnevno doživljava napade.

"Nisam još vidio sporni snimak, ali poduzeo sam mjere zaštite i zatražio policijsku istragu", rekao je Borković, čiji su psi navodno snimljeni dok u dvorištu u Prečnom proždiru uginulog konja.

Uznemirujući snimak pojavio se na YouTubeu, a na njemu vidno izgladnjeli psi kruže oko obješenog trupla konja, očito i ostavljenog kako bi ga psi pojeli. Pored kapije imanja jasno je vidljiva tabla sa natpisom "Čuvaj se psa", a radi se o japanskim borbenim psima Tosa inu.

Ovakvo ostavljanje trupla uginule životinje i hranjenje drugih životinja njom je potencijalni izvor zaraze, a u Hrvatskoj je i kažnjivo zakonom.

"Već 23 godine sam državni neprijatelj, dezerter i doživljavam svakakve napade“, rekao je Borković za 24 sata i dodao da su svi njegovi konji na broju.

"Borković je puno napravio za selo i dobar je dečko. Uopće ne znam šta mu je posljednjih pet-šest godina došlo da svako malo imamo cirkus u kojem učestvuju i inspektori i policija, ali nam niko ne može pomoći. Borković se uopće ne brine o svojim životinjama, sve su kost i koža. Navečer dođe kući, ujutro ode, životinje nemaju šta jesti pa padaju s nogu. On ih viljuškarom digne i pričvrsti ih kako bi mogle stajati na nogama, a one koje mogu hodati šetaju po našim poljima i uništavaju sve pred sobom", rekao je za Večernji.hr Aleksandar Kovaček, koji je snimak i postavio na YouTube.

Borković navodi kako mu je u deset dana otrovano osam grla, da mu ljudi sipaju otrov po dvorištu, bacaju otrovane kosti životinjama, postavljaju mišomor svinjama te da mu uništavaju ogradu zbog čega je moguće da životinje lutaju. Za konja sa snimka kaže kako je moguće da se radi o kobili koja se ždrijebila te je bila slaba, ali i da su je liječili.

Zagrebačko društvo za zaštitu životinja Kanellos podnijelo je prijavu protiv Borkovića zbog zlostavljanja životinja i dodaju kako je čitav slučaj već bio prijavljen inspekciji, ali da niko ništa nije poduzeo.