Regija
0

Štrajku radnika INA-e stigla podrška kolega iz BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sindikat radnika Ine i društava Ine Zagreb INAŠ, članice Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i tri braniteljske udruge Ine održali su štrajk pred Vladom pod sloganom "INA radi, MOL se gradi", javio je dopisnik agencije Anadolija.

Gotovo dvjesto demonstranata u podne se okupilo ispred zgrade Vlade predvođeno sindikalnom čelnicima skandirajući "Ne damo Inu", "Izdaja" i "Lopovi".

Predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović prenijela je okupljenim prosvjednicima pozdrave od kolega iz Sindikata Nafte i petrokemije Federacije BiH koji djeluju u Holdingu Sarajevo, INA-e BiH te Energopetrola Sarajevo.

"Nisu nam se mogli pridružiti, ali nam daju potpunu potporu u našim aktivnostima uz želju za suradnjom u budućim aktivnostima, jer i sami izražavaju bojazan o daljnjoj sudbini radnika i njihovih kompanija", dodala je Rilović.

"Vlada koja je 45-postotni vlasnik Ine dužna je zaštiti nacionalne interese i energetsku neovisnost države", rekla je Rilović i prenijela poruku branitelja koji je rekao: "Ina nas je branila u ratu, sad nas mora hraniti u miru."

"Sudbina i opstojnost radnika Ine je u pitanju. Ina je izgubila trećinu poslova u regiji gdje se proširio MOL", poručila je Rilović.

Rilović je upozorila kako MOL ulaže u svoja naftna polja, dok Ina "izvlači zadnje kapi iz prastarih nalazišta", kao i na činjenicu da nestaju Inini proizvodi na domaćem tržištu, a pojavljuju se MOL-ovi proizvodi.

U ime sindikata, Rilović, između ostalog, od Vlade zahtijeva imenovanje pregovaračkog tima koji će preispitati ugovor između Ine i MOL-a kako bi se dopunio, zahtijeva ulaganja u Inina plinska i naftna polja, pokretanje suradnje Ine s hrvatskim poduzetnicima i pokretanje rafinerije Sisak.

Prosvjednicima se obratio predstavnik Udruga branitelja Ine Miljenko Balaško koji je naglasio da ih je od hrvatskih političara primio jedino predsjednik Ivo Josipović.

INA