"Svjetlosna rijeka sjećanja"
17

Stotine lampiona osvijetlile Dunav u spomen na vukovarske žrtve

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U spomen na sve poginule i nestale hrvatske brorce i civile u odbrani Vukovara 1991., niz Dunav kod Dvorca Eltz večeras je u okviru projekta Željka Kovačića "Svjetlosna rijeka sjećanja" pušteno stotine upaljenih lampiona.

Brojni građani Vukovara koji su bili prisutni tom događaju održanom u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 21. godišnjice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, a koji se održava pod geslom "Vukovar - ime sveto", prisjetili su se boraca i civila Vukovara, čija je sudbina još uvijek nepoznata.

Prema podacima vukovarske bolnice, do sloma odbrane grada poginule su 1.624 osobe, a ranjeno ih je više od 2.500. U srpske koncetracijske logore odvedeno je oko pet hiljada zarobljenih boraca i civila, a iz grada prognano oko 22 hiljade Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zarobljenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih boraca i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru 1991.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. prisustvovali su predsjednici Republike Ivo Josipović, Sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović, brojni ministri u Vladi, saborski zastupnici, crkveni dostojanstvenici predvođeni apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom i đakovačkim i osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, general Mladen Markač koji se prije dva dana vratio u Hrvatsku nakon oslobađajuće presude Haškog suda te čelnici političkih stranaka.

Učesnici oblježavanja prošli su u tradicionalnoj Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske bolnice, u kojoj je održan prigodan komemorativni program, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojem su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Misu zadušnicu na groblju je predvodio nuncij Alessandro D'Errico.

U koloni sjećanja nalazilo se više od 50.000 građana i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, što je gotovo dvostruko više od broja stanovnika Vukovara kojih je, prema prvim rezultatima popisa stanovništva iz 2011., nešto više od 28.000.

Hrvatski državni sabor donio je 1999. Odluku o proglašenju 18. novembra Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim učesnicima odbrane Vukovara.

Bitka za Vukovar počela je 25. augusta, a završila 18. novembra 1991. godine slomom odbrane grada koji je branilo oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dobrovoljaca HOS-a u 204. vukovarskoj brigadi.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se sutra odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskih borcima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.