Regija
0

Stoltenberg nakon poziva Crnoj Gori: Vrata NATO-a ostaju otvorena

Anadolija
John Kerry i Jens Stoltenberg (Foto: EPA
John Kerry i Jens Stoltenberg (Foto: EPA
Donijeli smo istorijsku odluku i ovo je istorijski uspjeh Crne Gore. Čestitam stanovnicima i Vladi Crne Gore na svemu što su postigli. Ovaj korak osnažuje sigurnost NATO-a, Crne Gore i Zapadnog Balkana, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obraćajući se javnosti nakon jutrošnje odluke ministara vanjskih poslova Alijanse da upute poziv Crnoj Gori za članstvo.

Stoltenberg je naglasio kako "vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje koje su na putu približavanja Alijansi", Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i ostale zemlje koje su započele taj proces. 

"Ovo je dugo očekivana odluka", naglasio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić na zajedničkoj konferenciji za novinare održanom sa Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Lukšić je obećao da će  Crna Gora nastaviti sa reformama, te naglasio kako je pozivnica za članstvo njegovo zemlji snažna poruka cijelom regionu.

"Ovo nije samo pozivnica Crnoj Gori, već i poruka regionu, korak ka stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana", kazao je šef crnogorske diplomatije. 

Prema njegovim riječima, u skoro vrijeme će se u cijelom regionu vidjeti pozitivan uticaj pridruženja Crne Gore NATO-u. 

Tokom obraćanja generalnog sekretara NATO-a i ministra vanjskih poslova Crne Gore, naglašeno je da današnja odluka nije kraj puta, te da Crnu Goru očekuje nastavak reformi u oblasti odbrane, kao i unutar cjelokupnog društva.

"Današnja odluka nema ništa sa odnosima sa Rusijom", poručio je Stoltenberg odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će biti potreban sastanak predstavnika NATO-a i Rusije nakon odluke o pozivu Crnoj Gori, s obzirom na to da se Rusija protivila prijemu ove zemlje u NATO. 

Stoltenberg je još naglasio kako svaka nacija ima suvereno pravo da donosi odluke o svojoj sudbini.