Zbog vinjeta
0

Što hitniji sastanak s evropskim povjerenikom za promet

FENA
Slovenski ministar prometa Patrick Vlačič izjavio je u srijedu da želi što prije otići u Bruxelles kako bi s evropskim povjerenikom za promet Antoniom Tajanijem razgovarao o problemu slovenskih vinjeta za autoceste.

"Želim se što prije susresti s povjerenikom Antoniom Tajanijem, kako bih čuo njegove argumente i kako bih ja iznio stajalište naše vlade u vezi s vinjetama", izjavio je u srijedu razgovoru za Slovensku televiziju.

Slovenska vlada u srijedu je objavila odluku da će zadržati dosadašnji sustav naplate cestarina kroz polugodišnje i godišnje vinjete koji Evropska komisija smatra diskriminatornim prema stranim vozačima koji rijetko koriste slovenske autoceste jer ne postoje tzv. kraće i jeftinije tranzitne vinjete.

Na konferenciji za novinare Vlačič je, međutim, rekao da je u Bruxelles poslan "pozitivan signal" jer će međuresorska skupina odmah početi raditi na reviziji sadašnjeg sustava vinjeta, pri čemu nije isključio mogućnost uvedbe "kraćih" vinjeta iduće godine.

Vlačič je priznao da je sadašnji sustav vinjeta nepravedan prema vozačima koji autoceste u Sloveniji malo koriste, te da su godišnje vinjete koje većinom koriste domaći vozači prejeftine da bi se pokrili troškovi gradnje novih prometnica i servisiranja uzetih kredita za već izgrađene.

Naglasio je da samo u idućoj godini dospijeva pola milijarde eura kreditnih obveza za ceste koje su u Sloveniji već napravljene i da nema sredstava za gradnju novih.

Vlačič je rekao da svakako očekuje da će Evropska komisija odmrznuti sredstva iz europskih fondova koja su blokirana nakon što je ranija vlada u Bruxelles poslala odgovor da se slovenskim sistemom vinjeta ne diskriminiraju stranci.