Posebni sud u Beogradu
0

Stigla žalba za Mladićevo izručenje

FENA
Žalba odvjetnika uhapšenog haaškog optuženika Ratka Mladića na rješenje suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje haškom tribunalu pristigla je danas u Posebni sud u Beogradu, potvrdili su u utorak izvori iz suda za beogradske medije.

Po predviđenoj proceduri o žalbi će sada odlučivati tročlano izvanraspravno sudsko vijeće, no nije precizirano hoće li to biti obavljeno danas.

Maksimalni predviđeni rok za odlučivanje o žalbi je tri dana, nakon čega bi, ukoliko žalba bude odbijena, uz potpis ministrice pravosuđa kao završni formalni čin, Mladić mogao biti prebačen u Haag.

Iz suda je ranije rečeno kako se točno vrijeme izručenje Mladića neće objavljivati iz razloga sigurnosti.

Gostujući danas na radiju B92, zamjenik tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tužiteljstva Bruno Vekarić rekao je kako je uhićenom Mladiću jutros dopušteno posjetiti grob njegove kćeri te da je riječ o ljudskom činu koji ga ne amnestira od odgovornosti za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Precizirao je kako je cijeli taj posjet groblju trajao točno 22 minute od odlaska do povratka Mladića u pritvor beogradskog Posebnog suda i da se odvijao pod iznimnom mjerama sigurnosti.

Prema riječima Vekarića, jedan od glavnih prioriteta tužiteljstva je istraga o pomagačima u prikrivanju Mladića te pronalaženje preostalog haaškog bjegunca Gorana Hadžića.