Regija
1

Steve Jobs škola u Srbiji: Učenici koriste tablet računar umjesto knjiga

SRNA
Beogradska Srednja škola za informacione tehnologije prva je u Srbiji, koja je po ugledu na svjetske "Steve Jobs škole", u nastavu uvela tablet računare umjesto knjiga.

Učenici ove škole će od sada matematiku vježbati koristeći online testove, lektiru će čitati u elektronskom obliku, geografiju uz pomoć Google Eartha, a historiju će učiti uz pomoć animacija i videoigrica.

Ovo je prvi takav projekat u Srbiji, a tablet kao redovno nastavno sredstvo postoji u svega nekoliko škola u svijetu.

Zahvaljujući tabletima, učenici mogu da komuniciraju onlajn sa profesorima od kuće, što je nastavu promijenilo iz korijena, saopšteno je iz ove škole.

Ono što su nekada bile obimne knjige, riječnici i pravopisi, sada se otvara samo jednim klikom na tablet računaru.

Učenici ovako brže i lakše mogu da uče pravopisna pravila i gramatiku, da vježbaju vještine pisanja na sopstvenom blogu, a lektiru čitaju u elektronskom obliku.

Matematiku učenici sada doživljavaju kao igru i uživanje, a umjesto šestarom i linijarom, koji su nekada bili nezaobilazni na časovima geometrije, sada zahvaljujući brojnim matematičkim aplikacijama, pravilne kružnice i trouglove crtaju u samo nekoliko poteza online.

Na časovima historije, uz pomoć tablet računara, djeci je pružena mogućnost da jednim klikom "dožive historiju", a uz pomoć igrica da zavire u neku historijsku bitku i saznaju, naprimjer, kako su izgledali i borili se vojnici u srednjem vijeku.

Profesori ove škole su ocijenili da su djeca sada više motivisana i radije idu u školu, a učenici kažu da umjesto gomile knjiga u punom rancu, sada nose samo jedan mini računar i lakše prate nastavu, skidajući aplikacije koje žele da koriste za učenje.

Prije samo nekoliko mjeseci, u jedanaest holandskih osnovnih škola uvedeni su tablet računari.

Ovakve "Steve Jobs škole", kako su ih popularno nazvali, u budućnosti će, izgleda, biti sasvim uobičajena stvar.

Stručnjaci predviđaju da će se novi obrazovni sistem u potpunosti oslanjati na laptopove i tablet računare.