Procjene u Srbiji
0

Šteta od zemljotresa bi mogla iznositi milion eura

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šteta prouzrokovana zemljotresom koji je noćas pogodio centralnu Srbiju mogla bi da iznosi oko milion eura, ocijenila je direktorica Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović.

"Ovakav zemljotres može u epicentralnoj oblasti, na objektima koji su zidani bez zaštite i primene savremenih propisa, da izazove teška strukturna oštećenja. Objekti ipak ne bi trebalo da se ruše, osim ako su u izuzetno lošem stanju, već da imaju samo teška strukturna oštećenja", rekla je Radovanović.

Ona je navela da prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda Srbije, u reginu grada Kraljeva ima više od 12.000 objekata koji su stare gradnje, a u samoj epicentralnoj zoni manji broj.

Epicentar zemljotresa jačine 5,4 stepena po Rihteru koji se dogodio noćas nešto prije dva sata, bio je 10 kilometara sjeverno od Kraljeva, koji je i najteže pogođen. 

 U tom gradu poginulo je dvoje ljudi, a na području grada proglašeno je vanredno stanje. 

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević, koji se nalazi u Kraljevu, rekao je da je više desetina građana u tom gradu zbrinuto u zdravstvenim ustanovama i upućeno na kućno liječenje, a jedna građanka primljena je sa težim povredama u bolnicu, ali nije životno ugrožena. 

Milosavljević je naveo da se uzorci vode iz vodovoda šalju na analize u laboratoriju u Zavode za javno zdravlje iz Čačka i Kruševca, budući da je zgrada Zavoda u Kraljevu oštećena i danas će iz nje biti evakuisana laboratorija. 
Krenule su i mobilne epidemiološtke ekipe iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, koji je uspostavio 24-satno dežurstvo i mobilisao mrežu zavoda koji će o aktivnostima redovno obaveštavati javnost. 

U nekim dijelovima Kraljeva nema struje i vode, a od javnih ustanova najviše je oštećena bolnica. 

Samo jedna sala je osposobljena za operacije, a direktor Zdravstvenog centra Dragan Arsić rekao je da će svi pacijenti koji ne budu morali da budu u bolnici biti otpušteni. 

U bolnici je došlo i do pucanja vodovodnih cijevi pa je jedan dio porodilišta poplavljen, ali su bebe bezbjedno evakuisane i nalaze se u okviru zgrade kraljevačke bolnice.

U pojedinim dijelovima grada trenutno nema vode, telefonske veze su u prekidu i fiksne i mobilne telefonije.

U selu Vitanovac gde je bio epicentar zemljotresa i okolnim naseljima, uništeno je više od 70 posto krovova kuća. Zemljotres je izazvao dosta materijalne štete u Kraljevu. Na mnogim prodavnicama razbijeni su izlozi. 
Šteta je pričinjena i na školskim zgradama, Muzičkoj i Umjetničkoj školi, a ima oštećenja i u zgradi Opštine.

Premijer Srbije Mirko Cvetković obiće će danas Kraljevo, odnosno prigradska naselja Ribnicu i Grdinu, koja su najteže pogođena zemljotresom.

Ministarstvo finansija Srbije je na zahjev grada Kraljevo otvorila poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posljedica zemljotresa u to gradu. 

Broj računa je 840-2390740-88. Naziv računa: Grad Kraljevo – sredstva za elementarne nepogode – zemljotres 2010.