Kosovo
0

Stefanović: Neodgovorno je "zveckati oružjem"

SRNA
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović
Šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas, povodom raspoređivanja kosovske specijalne jedinice ROSU u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, da je potpuno neodgovorno "zveckati oružjem" u trenutnoj situaciji.

Stefanović je novinarima u Jajincima rekao da se ne treba čuditi takvoj agresivnoj politici, ali da ključ za rješavanje situacije nisu apeli na Prištinu da to ne radi, već uporni rad sa međunarodnom zajednicom koja ima uticaj na Prištinu.

"To je upravo ono što mi radimo, potpuno je neodgovorno zveckati oružjem u situaciji koja je jako napeta, kad su građani pod užasnim pritiskom i pokušavaju da ostanu mirni sve ovo vrijeme", rekao je Stefanović.

On je istakao da će Srbija učiniti sve da se aktuelna situacija na sjeveru Kosova ne rasplamsa i da će to pokušati kroz dogovor u danima pred nama.

Stefanović je povodom predstojeće posjete evropskog posrednika Roberta Kupera Beogradu rekao da je Srbija opredjeljena za dijalog u cilju regulisanja situacije na sjeveru Kosova i prelazima Jarinje i Brnjak.

"Suštinski ovaj proces ima svoj tok, dobro je da se razgovori nastavljaju i da je njihova dinamika sačuvana, i mislim da je jasno da postoji izlaz iz ove situacije, ali da alternativna rešenja nose u sebi neprihvatljive elemente koji zemlju mogu odvesti u negativnom pravcu", rekao je Stefanović.

Šef beogradskog pregovaračkog tima danas je u Jajincima kod Beograda prisustvovao državnoj komemorativnoj svečanosti posvećenoj očuvanju sjećanja na više desetina hiljada ubijenih na tom mjestu u Drugom svjetskom ratu.