Ulice pune fekalija i zmija
0

Stanovnicima Metkovića prijeti zaraza

SRNA
Foto: Metković.hr
Foto: Metković.hr
Stanovnicima poplavljenog Metkovića prijeti zaraza, jer su nakon ispumpavanja vode iz grada ulice pune fekalija, zmija, glista i miševa, javljaju hrvatski mediji.

Prema prvim procjenama, šteta od poplava iznosi 50 miliona kuna (oko 6,78 miliona eura), a hrvatska Vlada uplatila je na račun Grada milion kuna (oko 135.600 eura).

Na području Metkovića više nema vode oko javnih ustanova, ali zbog sanitarne sigurnosti ni danas neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a put Metković - Vid i dalje je zatvoren za saobraćaj.

U toku je čišćenje krupnog otpada i ispiranje područja s kojeg se povukla voda, nakon čega se provodi dezinfekcija. Na ispumpavanju vode iz objekata bilo je angažovano devet vatrogasaca s pet vozila iz Dubrovnika, Splita i Šibenika. 

Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo rekao je juče da je Metković jedini grad u Hrvatskoj koji nije direktno branjen od poplava, te da je sistem zakazao.

Neretva je proteklih dana poplavila hiljadu objekata kod Metkovića, 200 objekata na području Komina, te pet objekata na području Kule Norinske. 

Hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje saopštila je da su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava za područje Dubrovačko - neretvanske županije, slivno područje Neretva - Korčula za dionice, More - Opuzen i Opuzen - Metković. 
Preduzete su preventivne mjere radi obezbjeđenja potrebnih sredstava (čamci, agregati, pumpe za vodu, gorivo za čamce), zbog prognoze da se tokom narednih dana očekuje toplije vrijeme i nove količine padavina.