Regija
0

Stanko Subotić Cane osuđen na šest godina zatvora

SRNA
Specijalni sud u Beogradu osudio je u odsustvu Stanka Subotića na šest godina zatvora zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina prošlog vijeka, dok su pripadnici njegove grupe dobili kazne od deset mjeseci do četiri i po godine, a dvoje optuženih oslobođeno je optužbi.

Švicarska , gdje Subotić živi, ne poznaje krivično djelo za koje je optužen u Srbiji, pa on tamo ne može da bude uhapšen.

Subotić je osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i tokom 1995. i 1996. godine na štetu budžeta Srbije stekla korist od 28 miliona eura i osam miliona američkih dolara.

Sudilo mu se u odsustvu, jer se od 2006. godine nalazi u bjekstvu od srpskih pravosudnih organa. Osim njega, u bjekstvu su i njegov sestrić Nikola Milošević, Jovica Ranđelović i Ivana Krčmaričić i za njima su raspisane Interpolove potjernice.

Subotić je hapšen prije tri i po godine na moskovskom aerodromu po potjernici iz Srbije, ali je poslije dva mjeseca pušten, jer je to krivično djelo prema ruskom zakonu zastarjelo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, optuženi i njihovi branioci imaju pravo da na presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana pošto prime pisani otpravak.