Regija
0

Štampa: Srbija ponovo gurnuta u krizu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov upozorio je Bruxelles da će, priznavanjem kosovske nezavisnosti i upućivanjem misije na Kosovo, postaviti opasan presedan u međunarodnom pravu i naškoditi autoritetu Ujedinjenih naroda, prenosi u četvrtak Financial Times.

Čižov je, i pored sve ljutnje Moskve na Evropsku uniju i Sjedinjene Države zbog Kosova, istovremeno jasno stavio do znanja da će se Rusija uzdržati od radikalnih mjera odmazde prema Zapadu, naprimjer ometanjem isporuka gasa evropskim potrošačima. Čižov je, piše list, govorio neposredno nakon što je Evropska unija priznala da je pretrpjela poraz u nastojanjima da privoli vladu u Beogradu da u Bruxellesu potpiše prijelazni politički sporazum o slobodnoj trgovini i liberalizaciji viznog režima sa Srbijom.

Dok Independent ocjenjuje da je Srbija ponovo gurnuta u krizu Koštuničinim odbacivanjem sporazuma s Evropskom unijom, Guardian konstatira da je nacionalistički premijer Srbije blokirao potpisivanje bitnog dogovora između Beograda i Evropske unije u nastojanju da odgodi otcjepljenje Kosova.

Koštuničin veto na potpisivanje političkog sporazuma u Bruxellesu mogao bi, po Guardianu, da dovede do pada vlade svega tri dana poslije izbora Borisa Tadića za predsjednika Srbije. Beskompromisni postupak srpskog premijera poremetio je strategiju Bruxellesa u odnosima s Beogradom i Kosovom koje je na korak do proglašenja nezavisnosti i dovodi u opasnost stabilnost regiona.

List u tom kontekstu i pozivajući se na visoke zvaničnike Unije u Bruxellesu navodi da će premijer Kosova Hashim Thaqi, kako se očekuje, proglasiti nezavisnost za deset dana odnosno dan prije nego što se u Bruxellesu okupe šefovi diplomatija Evropske unije kako bi priznali nezavisno Kosovo. Guardian primjećuje da je srpski premijer, u po svemu sudeći uzaludnom pokušaju da odgodi kosovsku deklaraciju o nezavisnosti, raskinuo koaliciju s Tadićevim demokratima zarad na brzinu skovanog saveza s opozicionim nacionalističkim radikalima.