Jean Asselborn
0

SSP i prijelazni sporazum što prije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bilo bi poželjno da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i njegov trgovinski dio, Prijelazni sporazum, ratificiraju i stupe na snagu što je prije moguće, izjavio je šef luksemburške diplomatije Jean Asselborn, izrazivši nadu da će "2009. biti historijska godina u odnosima između EU i Srbije".

U razgovoru za današnje "Novosti" Asselborn je istakao da je minula godina bila bogata turbulencijama na Balkanu, a naročito u Srbiji, i da je došao trenutak da Srbija napreduje na putu evropskih integracija.

"Članice EU su jednoglasno odlučile da sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu. To i dalje važi, naročito za Srbiju, čija je regionalna važnost neosporna", istakao je luksemburški ministar vanjskih poslova.

On je napomenuo da Holandija nije promijenila mišljenje i da je za tu zemlju "potpuno logično da želi da se uvjeri da sud u Haagu može nesmetano da vrši svoju misiju".

Asselborn je ipak rekao da bismo "mogli da zamislimo scenarij u kojem bi srpske vlasti uspjele da uvjere tužioca da ostvaruju punu saradnju sa sudom u Haagu uprkos tome što Mladić i Hadžić nisu uhapšeni, a da SSP i Prijelazni sporazum budu ratificirani".

"Lično smatram da ti dokumenti treba da se ratificiraju bez odgađanja. Luksemburg, kao i veoma velika većina zemalja članica EU za to su spremni već ovoga trenutka", naglasio je on.

Povodom strahovanja Srbije da će priznavanje nezavisnosti Kosova biti uvjet za EU, on je rekao da "ta dva aspekta nisu formalno vezana".

"Pet članica EU nije priznalo Kosovo. Ipak, tih pet zemalja predstavljaju izuzetak u odnosu na 22 zemlje EU koje su ga priznale. Ta realnost ima veoma konkretne posljedice u odnosima između vlada tih zemalja i vlade Kosova. Dakle, odgovor na vaše pitanje je kompleksan. Mogu samo da ohrabrim nadležne u Srbiji da gledaju u budućnost i da se uvijek prisjećaju veoma jasne poruke srpskih građana s prethodnih izbora, koji su pokazali da žele da napreduju ka evropskoj porodici. Kriti se iza problema Kosova, usporavajući približavanje EU, bio bi pogrešan politički korak", rekao je on.

Na pitanje kada Srbija može da dobije status kandidata, a kada da postane punopravni član EU, Asselborn je odgovorio da "ne treba unaprijed određivati datume, dok još nisu ispunjeni svi uvjeti".

"Etape u procesu integracija Srbije su jasno definirane i svi ih znaju. Iskreno se nadam da će 2009. biti historijska godina u odnosima između EU i Srbije", rekao je on.