Regija
0

SRS traži da se što prije donese prvostepena presuda Šešelju

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Srpska radikalna stranka (SRS) zahtijeva od Haškog tribunala da što prije donese prvostepenu presudu u glavnom postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja, s obzirom na to da je dokazni postupak okončan prije dvije godine, a presuda se ne nazire.

Iz SRS-a je saopšteno da su se menadžer u glavnom postupku protiv Šešelja Nemanja Šarović i pravni savjetnik Dejan Mirović tokom dvodnevne posjete lideru SRS-a uvjerili da Haški tribunal nastavlja da krši osnovna ljudska i procesna prava Vojislava Šešelja.

Oni napominju da Šešelj i dalje osjeća zdravstvene tegobe, što je posljedica desetogodišnjeg pritvora, te dodaju da se plaše da će i prvostepena i drugostepena presuda biti izrečene u krajnjem roku, što bi značilo da će Šešeljev pritvor trajati do marta 2015. godine i time postati dvanaestogodišnja robija.

Radikali smatraju da Tribunal nema nijedno opravdanje da Šešelja i dalje drži u pritvoru, jer nema bojazni da će uticati na svjedoke, s obzirom na to da je posljednji saslušan prije dvije godine, niti opasnosti da se neće pojaviti na izricanju presude, jer je sam dobrovoljno otišao u Hag.