Proslava Vaskrsa
0

Srpski patrijarh Irinej služio u hramu Svetog Save

SRNA
Ponoćnom liturgijom koju je u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej počelo je slavlje Vaskrsa, praznika nad praznicima i hrišćanske pobjede života nad smrću.

Prvom prazničnom liturgijom kojoj predhodi molitva pred zatvorenim vratima čijim se otvaranjem u ponoć, u času Vaskrsenja Hristovog, simbolično otvara put spasenja i Carstvo nebesko, počela je radost hrišćanskog svijeta koja se izražava kroz zajedničku molitvu sveštenstva i naroda.

Značaj praznika izražen je i kroz Vaskršnju poslanicu patrijarha i arhijereja Srpske pravoslavne crkve, koju je pred vjernicima pročitao starješina Spomen-hrama protojerej-stavrofor Radivoj Panić. 

Patrijarh Irinej je potom sa sveštenstvom pričestio vjernike koji su poštovali višenedjeljni vaskršnji post koji se završava slavljem Vaskrsenja Hristovog. 

Slavlje Vaskrsa nastavlja se jutarnjim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na kojima će biti pročitana tradicionalna praznična poslanica patrijarha Irineja i arhijereja SPC sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu.

U vaskršnjoj poslanici arhijereji SPC, na čelu sa patrijarhom srpskim Irinejem, pozivaju "svoju duhovnu djecu" da čuvaju svoju vjeru "ne riječima, već životom i djelima".

Uz poziv na slogu i bratsku ljubav, srpski arhijeji posebno pozdravljaju braću i sestre na Kosovu i Metohiji.
U poslanici se ističe da sveštenstvo i vjerni narod Božji na Kosovu i Metohiji "u miru i ljubavi, smirenju i poslušnosti, pohađa svoje hramove i svetinje, učestvuje u bogosluženju i pričešćuje se božanskim Tajnama Hristovim u ove svete i spasonosne dane".

Narodu koji živi u otadžbini i rasejanju arhijereji SPC poručuju da se raduju Vaskrsenju Hristovom, koje "nas poziva da čuvamo jedinstvo svoje svete Crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostavljamo interesu Zajednice i sveopšteg dobra".

Praznovanje Vaskrsa traje tri dana pa su u bogoslužbenom kalendaru SPC crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.