Regija
0

Srpski migovi će čuvati hrvatsko nebo?

SRNA
Srbija, uprkos recesiji, ima namjeru da pojača ratnu avijaciju i usluge kontrole vazdušnog prostora ponudi i Hrvatskoj, čije je ratno vazduhoplovstvo na ivici preživljavanja, piše "Slobodna Dalmacija".

List navodi da bi Ministarstvo odbrane Srbije krajem 2012. godine trebalo da donese odluku o nabavci novog borbenog mlaznjaka, a da bi krajem 2013. godine prvi borbeni lovci čuvali srpsko nebo, a možda i nebo susjednih zemalja.

"U okruženju Srbije bez kontrole vazdušnog prostora su Crna Gora, Albanija i Makedonija", kaže sagovornik lista blizak srpskom ministru odbrane Srbije Draganu Šutanovcu.

Zagrebački  vojni analitičar Igor Tabak smatra da Srbija, koja grca u finansijskim problemima, nikako ne želi da shvati da su se okolnosti na Balkanu promijenile.

"Srbija uporno gaji velike ambicije kada je vojska u pitanju. Na vidim kojim novcem Beograd može da kupi nove avione u trenutku dok sklapa aranžmane sa MMF-om, uzima kredite od Rusije i Kine za golo preživljavanje", kaže Tabak.

Prema njegovim riječima, srpsko vazduhoplovstvo nije sposobno ni tehnički da održava postojeće letjelice.

"To se vidjelo pri nedavnom padu žmiga 29ž  kada im je poginuo vrlo iskusan pilot", navodi Tabak.
On  smatra da bez obzira na Srbiju, Hrvatska mora da ima suvislije vazduhoplovstvo radi sebe same.

"Ako se nešto brzo ne preduzme, Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo će ostati bez lovačke komponente. Tri su opcije pred HRZ-om: kupovina novog aviona, kupovina polovnog ili modernizacija postojećih MiG-ova 21, što je sve realnija opcija", kaže Tabak.

Hrvatskim "migovima  21" krajem 2011. godine ističu resursi, zbog čega Hrvatska ubrzo mora nešto da preduzme, piše "Slobodna Dalmacija".

List navodi da u prilog priči o jačanju srpske avijacije ide i najavljeni dolazak ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u Beograd.

Nebo Slovenije ili pribaltičkih država štite avioni drugih NATO država za iznos za koji se procjenjuje da je između 40 i 60 miliona dolara godišnje, navodi list.