List Danas
0

Srpska djeca tajne ratovanja učila u sibirskom vojnom kampu

FENA
Djeca iz Srbije u dobi od 11 do 15 godina u ruskim kampovima vježbala su rukovanje oružjem i bacanje bombi.

Ovu informaciju javnost u Srbiji doznala je tek dvije godine nakon obuke. Do ovog otkrića došao je beogradski list Danas preko dječjih literarnih radova u kojima su opisali dojmove dvosedmičnog boravka u kampu u Sibiru gdje su sklapali puške i pucali, bacali bombe i učili rukovati s noževima i mačetama.

Djeca tvrde da su u Sibir krenula uz pomoć Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999 "Patriotski front".

Neđo Antonijević, potpredsjednik Generalne skupštine "Patriotskog fronta", bio je ne nemalo iznenađen što se vijest iz 2008. pojavila sada, a kao mogući razlog tome vidi činjenicu da je puno maloljetnika sudjelovalo u incidentima tokom beogradske gay parade.

Tvrdi da u patriotskom frontu nisu znali kakvu će obuku imati djeca srpskih veterana.

"Oni u hiljade kampova pripremaju djecu za vojsku, vjerojatno zbog toga što imaju uzastopne probleme na granici. Slali smo našu djecu da vide metode rada, ali te iste metode nismo primijenili u našem prošlogodišnjem kampu koji je održan pod pokroviteljstvom općine Bačka Palanka", rekao je Antonijević.

Srpski vojni analitičar Zoran Dragišić kaže kako je vojna obuka djece kazneno djelo kojim se treba baviti tužilaštvo, prenose u četvrtak agencije.