Okružni sud u Beogradu
0

Sretenu Jociću mjesec dana pritvora

FENA
Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu odredio je mjesec dana pritvora Sretenu Jociću.

Sudija je odredio pritvor Jociću koga je na zahtjev Specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, saslušao u srijedu navečer, povodom sumnji za umiješanost u ubistvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, javio je u četvrtak FoNet.

Tužilaštvo je, navodi se u saopćenju, 29. aprila istražnom sudiji Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv Jocića, zbog postojanja osnovane sumnje da je u toku 2008. godine na području Srbije i Hrvatske izvršio krivična djela zločinačko udruživanje. U zahtjevu za provođenje istrage predloženo je da se prema osumnjičenom Sretenu Jociću odredi pritvor.

Krivični postupak protiv osumnjičenog Jocića pokrenut je nakon intenzivne i neposredne saradnje organa policija Srbije i Hrvatske, koja je potom nastavljena i na nivou tužilaštava i to Specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala Srbije i Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske.

Policija i pravosudni organi Hrvatske su srpskom Specijalnom tužilaštvu dostavili sve dokaze i podatke do kojih su došli u okviru krivičnog postupka koji je u toku u Hrvatskoj protiv više osoba neposredno uključenih u atentat na vlasnika "Nacionala" Iva Pukanića.

Na osnovu tog materijala, ali i na osnovu aktivnosti i podataka koje je prikupila policija Srbije, postupajući u okviru svojih ovlaštenja i po naredbi istražnog sudije Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu, zaključeno je da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Sreten Jocić organizovao kriminalnu grupu, koja je, po njegovom nalogu, 23.10.2008. godine postavila eksplozivnu napravu na parkingu u dvorištu zgrade "NCL grupacije" i njenim aktiviranjem, u trenutku kada je svom vozilu prilazio pokojni Pukanić, izazvao ekspoloziju, u kojoj je pored Pukanića smrtno stradao i njegov saradnik Nikola Franića.

U eksploziji su povrijeđena još dvije osobe koje su se nalazila u zgradi "NLC grupacije", dok je na objektu i na parkiranim vozilima pričinjena znatna materijalna šteta.

Saradnja pravosudnih organa Republike Hrvatske i Republike Srbije će u istrazi ubistva vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića biti nastavljena, kao odgovor obiju država na problem organizovanog kriminala, navodi se u saopćenju koje je potpisao specijalni tužilac Miljko Radisavljević.