Regija
0

Srebrenička priča utiče na međunarodni položaj Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga izjavio je da “srebrenička priča umnogome utiče na međunarodni položaj" Srbije.

Varga, inače član Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da bi, u tom smislu, sigurno pomogla skupštinska rezolucija o tim događajima i njihova osuda.

  • Nažalost, kod nas se dešava upravo suprotno, pa se i odluke Haškog suda komentarišu u veoma negativnom kontekstu, izjavio je Varga za "Dnevnik".

On je ocijenio da bez obzira na to da li su one pravedne, nepravedne, da li su po ukusu nekih političara u Srbiji ili nisu, te odluke ne bi smjele da budu komentarisane.

  • Srbija je dobila dosta poruka da način na koji se te presude komentarišu ne pomaže omekšavanju holandskog stava. Naprotiv. Mislim da je nužno, s jedne strane, uzdržavanje od komentarisanja - i to, naravno, negativnog - presuda Haškog tribunala, a s druge, jasno određivanje prema događajima u Srebrenici, rekao je Varga.

Komentirajući nepostojanje konsezusa, a ni većine u Skupštini Srbije za jasno određivanje prema srebreničkom masakru, on je rekao da nije korektno odgovornost prebacivati na opoziciju i tražiti konsenzus, kada postoji mogućnost za većinsko donošenje takvog dokumenta, "i tu bismo morali tražiti neki prostor".

  • Mi smo za usvajanje, sigurno, izričit je Varga, prenose u petak beogradski mediji.