Svjetska banka
0

Srbiji otpisano 550 miliona dolara vanjskog duga Kosova

FENA
Srbijanski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je kako je Svjetska banka izvijestila srbijansku vladu o tome da je Srbiji otpisala oko 550 miliona dolara vanjskog duga Kosova, javljaju u četvrtak beogradski mediji.

Dinkić je kazao kako otpis "kosovskog duga" nikako ne znači da će Beograd priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, te podsjetio kako je prije godinu dana Srbija od Svjetska banke tražila da je oslobodi plaćanja tog duga, jer nije imalo smisla da Srbija vraća dug Kosova, a da njeni porezni organi ne ubiru fiskalne prihode na tom teritoriju.

"Otpis kosovskog duga ne znači ništa u vezi neovisnosti Kosova, jer članstvo u Svjetskoj banci ne znači članstvo u Ujedinjenim narodima. Jedno je pitanje suverenosti države, drugo je pitanje fiskalne politike", istaknuo je Dinkić u izjavi za B92.

Po njegovim riječima, sredstva dobivena otpisivanjem vanjskog duga Srbija može iskoristiti za pomoć kosovskim Srbima.

Kako prenose mediji, Srbija je od 2002. godine redovno plaćala "kosovski dug", unatoč tome što nije imala nikakve prihode sa tog dijela teritorija, a nakon otpisa 550 miliona dolara, vanjski dug Kosova sada iznosi oko 630 miliona dolara.