Regija
0

Srbijanski veleposlanik napustio Ljubljanu

FENA
Kako je objavilo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, Šinkovec je u razgovoru istaknuo da taj potez Ljubljane nije uperen protiv Srbije s kojom Slovenija i dalje želi razvijati dobre odnose i podržavati je na njenom europskom putu. Šinkovec je uz ostalo ponovio očekivanje slovenske Vlade da će vlasti u Srbiji izreći i formalnu ispriku zbog napada na zgradu slovenskog veleposlanstva u Beogradu, te se pobrinuti za progon počinitelja i naknadu počinjene štete.

Veleposlanstvo Srbije u Sloveniji objavilo je u četvrtak da je veleposlanik te zemlje Predrag Filipov napustio Sloveniju i vratio se u Beograd a prije toga je u Ministarstvu vanjskih poslova državnom tajniku Matjažu Šinkovcu predao oštru prosvjednu notu zbog slovenskog priznanja neovisnosti Kosova.

Povratak srbijanskog veleposlanika u Beograd na konzultacije zbog priznanja Kosova od strane Slovenije, ne znači spuštanje diplomatskih odnosa na nižu razinu niti prekid diplomatskih odnosa, a očekuje se da bi se odnosi mogli normalizirati u roku od kojih šest mjeseci, smatra se u slovenskim diplomatskim krugovima.