Regija
0

Srbijanski političari ponovo spriječeni da uđu na Kosovo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kosovska policija u ponedjeljak na graničnom prijelazu između Kosova i Srbije kod Končula nije dopustila ulazak na Kosovo gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu i savjetniku srbijanskog predsjednika Tadića, Mlađanu Đorđeviću, jer nisu unaprijed tražili dopuštenje kosovskih vlasti.

Glasnogovornik Kosovske policije Arber Beka izjavio je da su srbijanski dužnosnici, koji su krenuli u Kamenicu na istočnom dijelu Kosova kako bi razgovarali s tamošnjim srpskim predstavnicima, zaustavljeni jer nisu dobili dopuštenje kosovskog ministarstva unutarnjih poslova.

Ovo je treći put da kosovska policija u kraćem vremenskom razdoblju vraća srbijanske dužnosnike prilikom ulasku na Kosovo zbog toga što nisu poštovali zakone kosovske države koja je svoju neovisnost proglasila 17. februara 2008. i koju je priznalo 56 država svijeta.

I kosovski premijer Hashim Thaci upozorio je u ponedjeljak srbijanske dužnosnike da ne dolaze na Kosovo ako ne poštuju predviđenu zakonsku proceduru.

Nedavno je Kosovska policija zabranila ulazak Goranu Bogdanoviću, ministru srbijanske vlade za Kosovo, a prošlog tjedna vratila je i skupinu zastupnika srbijanskog parlamenta koji su pokušali posjetiti srpsku enklavu Ranilug kod Gnjilana. Predstavnici Srbije odbijaju se obratiti kosovskim institucijama za ulazak na Kosovo, već o tome izvještavaju Ured UNMIK-a u Beogradu.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Zenun Pajaziti je ovih dana pozvao srbijanske dužnosnike da poštuju zakonsku proceduru ako žele posjetiti Kosovo.