Regija
0

Srbijanski parlament započeo zasjedanje primjedbama opozicije

FENA
Sjednica srbijanskog parlamenta, prekinuta prije više od mjesec dana, nastavila je u utorak s radom, ali ne razmatranjem dnevnog reda na kojem su pitanja ratifikacije sporazuma s EU-om i energetskog sporazuma s Rusijom, već primjedbama oporbenih stranaka na rad vladajuće većine, odnosno vlasti u Srbiji.

Zastupnici Srpske radikalne stranke nastavili su opstruirati raspravu o dnevnom redu, a Šešeljev zamjenik i šef zastupničke skupine SRS-a Tomislav Nikolić poručio je da ju radikali neće dopustiti dok ne dobiju odgovore na svoja pitanja koje traže od vlasti. Nikolić je, žaleći se na navodnu povredu poslovnika, zatražio odgovore na pitanja o događajima na prosvjedima te stranke 29. jula u Beogradu u povodu uhićenja haškog optuženika Radovana Karadžića kada je, u incidentu nakon mitinga, policija na smrt pretukla jednog prosvjednika.

Radikali u svojim diskusijama kao najvećeg neprijatelja spominju srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, kojemu predbacuju kao pogrešno sve što je do sada učinio, a veličaju haške optuženike Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Zastupnici Koštuničine Demokratske stranke Srbije (DSS) zamjerili su vladajućoj većini što se oglušila na njihov zahtjev da se na dnevni red, uz vladin prijedlog, stavi i prijedlog rezolucije o Kosovu koju predlaže više od sto zastupnika, ali po riječima šefa te zastupničke skupine Miloša Aligrudića oni neće opstruirati rad Skupštine.

Predsjednik zastupničke skupine oporbene Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zamjerio je vladajućoj većini što skupštinska zasjedanja nisu dobro pripremljena, što se zaobilazi rasprava o pitanjima koje postavljaju zastupnici, čime dolazi i do odgađanja nekih najvažnijih pitanja za zemlju.

O deblokadi parlamenta u ponedjeljak nije postignut dogovor na konzultacijama predsjednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović sa šefovima zastupničkih skupina.

Na dnevnom redu izvanredne sjednice prva je točka ratifikacija Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji Srbije s EU, druga ratifikacija energetskog sporazuma s Rusijom, a potom potvrđivanje financijskih sporazuma za više projekata u Srbiji, dok je posljednja točka vladin prijedlog rezolucije o Kosovu.

Izvanredno zasjedanje skupštine počelo je sredinom srpnja, ali je poslije četiri dana prekinuto. Zastupnici oporbe, umjesto o točkama dnevnog reda, raspravljali su o povredama poslovnika.

Hoće li i kada započeti rasprava o dnevnom redu u ovom je trenutku teško prognozirati.