Regija
0

Srbijanski parlament raspravlja o novoj rezoluciji o Kosovu

FENA
Skupština Srbije je u srijedu popodne započela vanrednu sjednicu na kojoj razmatra prijedlog Rezolucije o Kosovu kojom se od Evropske unije traži da svi sporazumi sa Srbijom - uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Na početku sjednice zastupnicima su se obratili predsjednik države Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica koji su u svojim izlaganjima naglasili da Srbija neće prihvatiti neovisnost Kosova.

"Srbija nikad neće prihvatiti neovisnost Kosova. U slučaju da na Kosovu dođe do nasilja, a KFOR ne bude mogao zaštititi Srbe, Vojska Srbije spremna je u svakom trenutku, štiteći interese svih građana, a uz pristanak nadležnih međunarodnih institucija, pomoći i pružiti zaštitu ugroženom stanovništvu", kazao je Tadić, istodobno naglasivši neophodnost nastavka evropskog puta Srbije.

Premijer Koštunica je, optužujući SAD da su bile na strani kosovskih Albanaca u proteklim pregovorima o statusu Kosova, kazao da je snažna parlamentarna rezolucija "zadnja linija obrane od nasilja i jednostrane neovisnosti Kosova". Onim zemljama koje će misliti da su nas osakatile jednostranom neovisnošću Kosova, Srbija u budućnosti mora pokazati da je takva "neovisnost najobičnija marionetska tvorevina koja treba nestati", kazao je Koštunica.

Posebno je istaknuo pomoć Rusije i njezinog predsjednika Vladimira Putina koji "nije dozvolio da se u Vijeću sigurnosti Srbija ponizi i da postane prvom državom kojoj je oduzet teritorij otkad postoje Ujedinjeni narodi".

U prijedlogu Rezolucije kaže se, među ostalim, i da "obrana Kosova i Metohije kao integralnog dijela Republike Srbije predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih čimbenika u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rješenje tog pitanja na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu 1244".

Također, temeljem nacrta rezolucije srbijanski parlament traži da vlada poruči EU da njezina misija ne može doći na teritorij Srbije i Kosova bez adekvatne odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Predlaže se i da parlament donese odluku kojom će svi akti kojima se priznaje neovisnost Kosova biti proglašeni ništavim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije.

Posebno će se, navodi se u prijedlogu nacrta rezolucije, preispitati diplomatski i svi drugi odnosi s državama koje eventualno priznaju neovisnost Kosova, te se traži da Skupština proglasi vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze, sve do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donijela konačna odluka o tome.

Tijekom dosadašnje skupštinske rasprave, protiv nacrta rezolucije izjasnili su se Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i njezin koalicijski partner Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i predstavnici manjina, prenosi Hina.

Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je da će rasprava o prijedlogu Rezolucije o Kosovu trajati sve dok sve zastupničke skupine u parlamentu ne iscrpe vrijeme koje imaju za diskusiju.