Regija
0

Srbijanske stranke uoči zasjedanja parlamenta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Socijalistička partija Srbije (SPS) zauzima se za zabranu svih političkih stranaka i nevladinih udruga koje prihvate neovisnost Kosova, izjavio je u ponedjeljak predsjednik te stranke Ivica Dačić na konferenciji za novinare, te dodao da će takav zahtjev biti upućen Ustavnom sudu.

Uoči vanredne sjednice srbijanskog parlamenta zakazane za 20 sati, Dačić je ocijenio da su reagiranja na proglašenje neovisnosti Kosova srbijanskog predsjednika i premijera, Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, potvrdila ocjene i politiku koju je SPS vodio prošlog desetljeća.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je izjavio da zastupnici te stranke "sasvim sigurno u Skupštini Srbije neće glasovati za poništenje odluke o jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova, jer to ne vodi ničemu".

Stranka G17 Plus, čiji je čelnik Mlađan Dinkić, najoštrije je osudila huliganstvo i divljanje pojedinih skupina na ulicama gradova Srbije nakon jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova.

Ta stranka upozorava da se napadima na građane, imovinu, novinare, strana veleposlanstva ne ugrožava samo sigurnost svih građana Srbije i stvara velika materijalna šteta, već se šalje loša slika u svijet i otežava diplomatska pozicija Srbije.