Zahtjev Borisu Tadiću
0

Srbijanske NVO i dalje traže Dan sjećanja na Srebrenicu

FENA
Predstavnici srbijanskih nevladinih udruga su ponovno pred sjedištem srbijanskog predsjednika pročitali otvoreno pismo predsjedniku Borisu Tadiću u kojemu se od njega traži podrška prijedlogu da se 11. juli u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pred novinarima i okupljenim aktivistima nevladinih udruženja pročitano je pismo poslano srbijanskom predsjedniku u kojemu se podsjeća da je 15. januara 2009. Europski parlament prihvatio rezoluciju o proglašenju 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Nevladine udruge s istim se zahtjevom obraćaju srbijanskom predsjedniku još od februara 2009. svakog 11. u mjesecu.

U pismu se ističe kako presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno ogradi od ratnih zločina. Među brojnim udruženjima koje ga podupiru nalaze se Komitet pravnika za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo te Žene u crnom.

Inicijativu su poduprle i pojedine srbijanske političke stranke, među kojima i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je 22. januara predložila srbijanskom parlamentu rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu i na sve nevine žrtve ratova 90-ih godina na prostoru bivše SFRJ. Zastupnici Liberalno-demokratske partije (LDP) isti su dan poduprli taj prijedlog, no srbijanski parlament još se nije izjasnio o tome.