Pridonos rješavanju problema
0

Srbijanska vlada pozdravila deblokadu cesta na Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanska vlada ocijenila je da odluka predstavnika Srba sa sjevera Kosova da omoguće opskrbu međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu značajno pridonosi rješavanju tamošnjih problema, kazao je u četvrtak voditelj ureda srbijanske vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović istaknuvši kako je stajalište vlade da je nesmetani rad međunarodnih misija na Kosovu, pod uvjetom da se vrate u statusno neutralne okvire, važan za stabilnost na Kosovu.

Vlada je također ocijenila da je dijalog glavni put za rješavanje problema nastalih na sjeveru Kosova i poziva sve građane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i ne nasjedaju na provokacije niti da primjenjuju bilo kakvu silu prema pripadnicima međunarodnih misija, istaknuo je Mihajlović.

Srbijanska vlada u četvrtak je na sjednici usvojila izvješće o aktivnostima vlade na Kosovu, koji će tokom dana biti upućen srbijanskom parlamentu, nakon čega će bi sredinom sljedećeg tjedana Skupština Srbije na izvanrednoj sjednici trebala raspravljati o aktualnoj krizi na sjeveru Kosova.

Srbi na sjeveru Kosova u četvrtak su oslobodili prolaz snagama KFOR-a prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji, uklonivši barikade samo s jedne prometne trake na cestama koje vode ka prijelazima.

Prolazi će, kako su poručili, biti otvoreni za opskrbu pripadnika KFOR-a, ali ne i za pripadnike misije Evropske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) sve dok ta misija ne postigne dogovor s vlastima u Beogradu o tome da EULEX prestane prevoziti predstavnike kosovskih vlasti.

Glasnogovornik KFOR-a Uve Novitsky, u izjavi koju prenose mediji u Beogradu kazao je kako KFOR smatra da je djelomično uklanjanje barikada na sjeveru Kosova pozitivan korak, ali zahtjeva "bezuvjetnu" slobodu kretanja za svoje vojnike, pripadnike misije EULEX i drugih institucija, kao i za građane.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama.