Ivica Dačić
0

Srbijanska vlada ispunila kriterije za ukidanje viza

FENA
Srbijanska vlada ispunila je sve kriterije naznačene u "smjernicama" za ukidanje viza za putovanje njezinih građana u zemlje schengenskog sporazuma i o tome će uskoro izvijestiti Evropsku komisiju, izjavio je u utorak srbijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Ivica Dačić.

"Očekujemo da će se, temeljem toga, nastaviti interni proces predviđen pravilima EU za donošenje odluka o ukidanju viza za naše građane", rekao je Dačić na seminaru posvećenom viznoj liberalizaciji i regionalnoj suradnji.

Dodao je kako će ministarska konferencija o borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu, planirana za kraj rujna, na kojoj će sudjelovati i potpredsjednik Evropske komisije za pravosuđe i unutarnje poslove Jacques Barrot, biti prilika da se potvrdi što je sve Srbija postigla na planu ukidanja viza.

"Svakako da će liberalizacija viznog režima donijeti nove izazove, rizike i prijetnje. Policija Srbije je spremna biti odgovoran partner svim zainteresiranim strankama u pružanju zajedničkog odgovora na te sigurnosne rizike", rekao je ministar.

Policijska suradnja među zemljama regije, po Dačićevoj ocjeni, uspješnija je od političke suradnje, a policije tih zemalja bore se protiv zajedničkog problema organiziranog kriminala, korupcije i terorizma u čemu je nužna dobra i otvorena suradnja.

"Dovoljno je spomenuti visok stupanj suradnje između srbijanske i hrvatske policije na istrazi o ubojstvu novinara Ive Pukanića ili nedavno uhićenje organizirane zločinačke skupine (skupina Darka Eleza) u suradnji srbijanske i policije BiH", naveo je Dačić.

Evropska komisija je 15. jula u Bruxellesu službeno predstavila prijedlog za ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, čijim usvajanjem će oni moći putovati bez viza u zemlje schengenskog prostora s novim biometrijskim putovnicama.

Kako je objašnjeno, to se ne odnosi na Kosovo, uključivo i kosovske Srbe, koji se odluče zatražiti srbijanske putovnice, ako nemaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Prijedlog Europske komisije upućuje se Evropskom parlamentu i Vijeću EU-a koji donose konačnu odluku, što bi se, ako Srbija, Crna Gora i Makedonija do tada ispune preostale uvjete, moglo dogoditi do kraja ove godine.

Kako prenose beogradski mediji, na ministarskoj konferenciji zakazanoj za 28. septembra u Beogradu sudjelovat će ministri pravosuđa i unutarnjih poslova, kao i tužitelji iz regije i vodećih zemalja EU, a skup bi trebao pridonijeti jačanju regionalne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, europskim integracijama te brzom ukidanju viza.