Regija
0

Srbija: Za potpisivanje SSP-a 66 posto građana

FENA
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom podržala je većina građana Srbije, njih 66 posto, pokazalo je istraživanje Strategic marketinga, navedeno je u srijedu u saopćenju te agencije.

Prema tom istraživanju, urađenom na uzorku od 550 građana, referendumska opredijeljenost građana za Evropu dobila je potvrdu i u stavu o tome da li treba potpisati SSP bilo je 66 posto ispitanika "za", dok je "protiv" bilo 21 posto.

Kada je stranačka pripadnost u pitanju, za potpis na SSP su svi birači Liberalno-demokratske partije, 94 posto birača liste "Za evropsku Srbiju" i 81 posto birača SPS-PUPS-JS.

Za potpisivanje SSP-a izjasnilo se i 66 posto neodlučnih birača, 56 posto onih koji neće glasati, 45 posto onih koji će glasati za DSS-NS i 41 posto birača opredijeljenih za SRS.

Samo među radikalima i "narodnjacima" onih koji su protiv SSP-a je više nego onih koji su za, i to za po jedan procentni poen, pokazuje istraživanje.

Istraživanje pokazuje da su uglavnom mlađi ispitanici "za", a većina starijih "protiv" potpisivanja SSP-a.

Većina građana Srbije ocjenjuje kao veoma važno ukidanje vize za putovanje u zemlje članice EU-a - 84 posto, a 12 posto ne smatra značajnom tu odluku, među kojima su najstariji i manje obrazovani građani.