Regija
2

Srbija: Vanredno stanje zbog poplava u 11 opština

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vanredna situacija u Srbiji trenutno je proglašena u 11 opština i to Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig, saopštio je MUP Srbije u preseku stanja na povodom poplava i pojavljivanja klizišta.

Kako je navedeno u saopštenju, do sada je Sektor za vanredne situacije evakuisao 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama na teritoriji Republike Srbije, u Lučanima je evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe.

Tokom noći pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica bili su angažovani na teritorijama opština Užice, Kosjerić, Arilje, Priboj, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, a aktivnosti su nastavljene i tokom današnjeg dana.

Intenzivno se prati nivo Zapadne Morave, a na teritoriji Opštine Gornji Milanovac se preduzimaju i sprovode sve mere u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava.

Na ugroženom području u Čačku trenutno je angažovano: 48 vatrogasaca, 14 vozila, jedan čamac i osam pumpi, kao i 20 pripadnika specijalističkih timova, pet vozila, sedam čamaca i četiri pripadnika Uprave za Vatrogasno spasilačke jedinice sa dva vozila.

U Opštini Lučani, Beogradski tim za spasavanje i rad na vodi kontinuirano obilazi lokaciju i popisuje stanovništvo koje ne želi da se evakuiše, kako bi im bila dostavljena hrana koju je obezbedio Crveni krst.

Do sada je Beogradski tim evakuisao četiri osobe, a zbog izlivanja reke Bjelice, u opštini Lučani, poplavljeno je oko 70 domaćinstava.

Na čitavoj teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja Moravice i Rzava proglašena je vanredna situacija, a u oko 100 domaćinstava voda je ušla u podrume. Na šest lokacija gde su ugroženi stambeni objekti, upućeno je 500 džakova i pesak.

U selu Milatkovice u opštini Raška, reka Raška probila je nasip i poplavila 20 dvorišta. Za razliku od Raške, gde nema ugroženog stanovništva, u naselju Luka u Priboju, u toku noći aktiviralo se klizište, a iz jednog domaćinstva evakuisano je pet osoba.

I u Obrenovcu je došlo do izlivanja Kolubare, zbog čega je saobraćaj trenutno u prekidu, dok nema ugroženih domaćinstava.

U Novom Pazaru evakuisane su tri osobe, na samoj obali reke Jošanice.Do sada je u Srbiji, zbog poplava, evakuisano više od 400 osoba, a bez struje i vode su ostala domaćinstva u Ivanjici i Novom Pazaru.