Regija
11

Srbija: U prodaji više od 18 hiljada torti s deponije

Anadolija
Zbog iznošenja velikih količina torti sa deponije, koje su trebale biti uništene, i njihovog plasiranja na tržište kragujevačka policije je pokrenula istragu, potvrđeno je iz PU Kragujevac.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić saopštio je jučer da je oko 13 tona, odnosno 18.432 komada neispravnih torti dovezeno u JKP ''Čistoća'' na uništenje 24. decembra i da su se našle na tržištu odnosno na sumnjivim mjestima i po sumnjivoj cijeni.

 On je izjavio da je tu informaciju dobio sasvim slučajno 2. januara u večernjim satima, ali ne od nadležnih službi i ne iz ''Čistoće'' te odmah sam o tome obavijestio Policijsku upravu i sazvao sjednicu Gradskog veća po hitnom postupku.

"Sada imamo i snimak bezbjednosnih kamera sa deponije JKP Čistoća na kojima se jasno vidi da hladnjača angažovanog transportnog preduzeća još uvek nije napustila deponiju, dok u isto vreme kamion 'Čistoće' izvozi torte van kruga preduzeća. Nakon toga, iz kruga izlaze i privatna vozila što jasno pokazuje da je riječ o organizovanoj akciji, da su izvršioci znali za isporuku. Riječ je o 32 palete odnosno 13 tona torti", rekao je Nikolić u obraćanju medijima, podvukavši da se ne zna tačno koliko je pokvarenih torti iznijeto, jer je po papirima sve uništeno.

On je, ocjenivši da je ovim slučajem ugroženo zdravlje ljudi, istakao da je riječ o organizovanoj grupi kojoj ovo očigledno nije prvi put, ali je obećao da će biti posljednji.

Načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Sanja Čelebićanin ocjenila je da je ovakav slučaj predstavlja krivično djelo ugrožavanja javnog zdravlja i da je neko u sistemu zakazao.

Čelebićanin je u izjavi za Anadoliju pojasnila da je lokalni inspektor naloženo uništavanje više od 18 komada torti jer se pokvarila komora u kojoj su bile deponovane. Prema njenim riječima inspekcija je zabranila njihov promet, dobili su potvrdu od JKP Čistoća Kragujevac o uništavanju tih torti, ali da je napravljen veliki propust i da je to sada posao istražnih organa.

"Mi to nismo poslali na ilegalnu deponiju već na registrovanu deponiju koja ima ogradu, čuvare i koja ima kamere. To je krivično delo, neka istražni organi dalje rade svoj posao", rekla je načelnica Veterinarske inspekcije ne želeći da prebacuje odgovornost na druge organe.

Upitana da li se ovo dešavalo i ranije naglasila je da jeste.

"Nažalost da, dešavalo se, mi nemamo fabrike za komunalni i organski otpad, deponije su naša relanost. Deponijama neko upravlja i neko je odgovoran za to", kazala je Čelebičanin i odbacila odgovornost inspekcije čiji je načelnik.

Kako je podvukla zaposleni u JKP Čistoća su bili dužni da po nalogu inspektora unište 18.432 komada torti renomiranog proizvođača iz Kragujevca.

Iz Gradske uprave Kragujevca su u upozorenju javnosti povodom ovog slučaja naveli da će predmet interesovanja policije i tužilaštva biti hronološko utvrđivanje svih činjenica od 24. decembra do 2. januara tekuće godine, ko je sve znao i šta je bio dužan da uradi. Sa ovim slučajem upoznati su i ministar policije i direktor srbijanske policije.

Torte koje su prema emitovanom snimku na deponiji prebačene iz kamiona u privatna vozila su se odmah našle u prodaji i na pijaci su koštale 50 dinara (0,42 eura) .