Regija
0

Srbija: U naredna dva dana predizborna tišina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Srbiji je od ponoći u toku predizborna tišina koja će trajati do nedjelje u 20 sati, kad se zatvaraju birališta za predsjedničke izbore, i u naredna dva dana nije dozvoljeno direktno ili prikriveno reklamiranje kandidata, njihovih programa i političkih organizacija, kao i postavljanje propagandnog materijala najmanje 50 metara od biračkog mjesta.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitiranje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vrijeme i na koji način mogu da glasaju.

Na sam dan glasanja dozvoljeno je objavljivanje izvještaja o tome gdje su kandidati glasali, ali nije dozvoljeno objavljivanje njihovih izjava. Na dan izbora sva biračka mjesta u Srbiji moraju da budu otvorena neprekidno od 7 do 20 sati, kada se glasanje završava, a biračima je osigurano tajno glasanje.

Republička izborna komisija utvrdila je na noćašnjoj sjednici konačan broj birača za predsjedničke izbore - 6.708.697, javio je Tanjug.

Pravo glasa još ima i 9.178 građana na odsluženju vojnog roka, 37.053 sa prebivalištem u inostranstvu i 8.201 građanin na odsluženju zatvorskih sankcija.

Na Kosovu je registriran je 112.861 birač. U Srbiji ima ukupno 8.481 biračkih mjesta, od čega na Kosovu njih 277.