Beograd
0

Srbija tuži Hrvatsku za genocid

FENA
Pravni tim Srbije završio je rad na tužbi protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba 1991.–1995. godine. Tužba će uskoro biti predana Međunarodnom sudu pravde (ICJ), saznaje B92.

Pred tim sudom već je pokrenut proces u kome Hrvatska za genocid optužuje Srbiju.

Kako saznaje B92, deset godina nakon što je ICJ-u upućena tužba Hrvatske kojom se Srbija tereti za genocid u sud će stići protutužba Srbije kojom se i Hrvatska tereti za isti zločin.

Čim budu završene tehničke pripreme, moguće i prije kraja 2009. godine, sudu će biti predana tužba u kojoj se navodi da su Srbi koji su početkom devedesetih godina živjeli u Hrvatskoj bili žrtve genocida.

Kako se saznaje, tvrdnje da je hrvatska vlast odgovorna za genocid bit će potkrijepljene pozivanjem na haške optužnice, kao i na procese koji su protiv optuženih za ratne zločine vođeni i u Hrvatskoj.

U tužbi će se naći podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i naravno tokom operacija Bljesak i Oluja.

Sudu će biti predočeni i podaci o žrtvama, i to ne samo onima koje su stradale u sukobima do 1995. godine, nego i onima koji su stradali nakon ratnih okršaja ili u pokušajima da se vrate iz izbjeglištva.

Tužba protiv Hrvatske sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugoga svjetskog rata. U tom kontekstu bit će spomenuto i masovno stradanje Srba u ustaškom logoru Jasenovac.

Podsjetimo, Hrvatska je neposredno nakon bombardiranja Jugoslavije 1999. godine ICJ-u podnijela tužbu u kojoj se traži da sud Srbiju proglasi krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži Beogradu da kazni sve počinitelje zločina, da Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu odštetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

Sud je odbacio argumentaciju Srbije kako nije nadležan da presuđuje jer u vrijeme podnošenja tužbe Srbija, odnosno bivša SRJ, nije bila članica UN-a, a potom odredio i rok do 22. marta 2010. da Srbija, u skladu s procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.

Iako je u međuvremenu bilo spekulacija da bi dvije zemlje mogle prevladati sukob dogovorom izvan sudnice, do njega nikada nije došlo, a Vlada Srbije je u novembru 2008. godine donijela odluku da odgovor na hrvatsku tužbu bude protutužba.