Projekt značajan za cijeli Balkan
0

Srbija traži podršku Kine za izgradnju kanala Beograd - Solun

Anadolija
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbıje Milan Bačević boravit će u od 21. do 27. januara u radnoj posjeti Narodnoj Republici Kini.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, Bačević će se sastati sa zvaničnicima kineske Vlade i predstavnicima kompanija koje su pokazale zainteresovanost za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji projekta izgradnje plovnog kanala Beograd - Solun.

"Ovaj infrastukturni projekat, značajan je ne samo za Srbiju i Balkan nego i šire, s obzirom da je predviđeno da prolazi kroz Republiku Srbiju, dalje preko teritorije Republike Makedonije do luke Solun u Grčkoj“, naglašava se u saopćenju i dodaje da će resorni ministar Srbije prilikom posjete dogovoriti potpisivanje Protokola o razumijevanju sa državnom kineskom kompanijom China Gezhouba Group Corporation na osnovu kojeg će potom biti urađena studija izvodljivosti projekta.

Bačević je najavio da će Ministarstvo pristupiti izradi prostornog plana područja posebne namjene za projekat.

"Prostorni plan za projekat koji će se zvati plovni kanal Beograd - Solun, treba da pokrije površinu od oko 10.500 kvadratnih kilometara, koji će znatno promeniti ekonomske, političke, geostrateške i geopolitičke odnose u Evropi, istovremeno obuhvatajući stanovništvo na području od Njemačke do Egejskog mora", istakao je Bačević.

Ono što je posebno značajno jeste potreba da Srbija prepozna svoj interes i da na realizaciji projekta, u što većem obimu, budu angažovane domaće kompanije.

"Projekat predstavlja veliku razvojnu šansu Srbije i veoma je važno da je na najbolji mogući način iskoristimo", rekao je ministar Bačević.