Regija
0

Srbija: Tadić poziva Koštunicu da zakaže redovnu sjednicu vlade

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u srijedu premijera Vojislava Koštunicu da zakaže redovnu sjednicu vlade Srbije.

Da bi se očuvala stabilnost države, neophodno je da sve državne institucije rade svoj posao i "nitko ne smije zbog stranačkih stavova opstruirati rad državnih organa", stav je predsjednika Tadića, kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

"Vlada mora raditi u interesu građana. Ona je nositelj izvršne vlasti i prema Ustavu utvrđuje i provodi politiku. Ne može rad vlade ovisiti o bilo čijoj volji, niti parlament može zamijeniti vladu. Svatko ima svoje Ustavom i zakonom definirane obveze i nadležnosti", navodi se u priopćenju, u kojem se dodaje da Skupština Srbije o svim važnim državnim pitanjima može i treba raspravljati i donositi odluke, uz obvezno prethodno dostavljeno mišljenje vlade Srbije.

Premijer Koštunica odbio je za četvrtak sazvati redovnu sjednicu vlade Srbije prije nego što se Skupština Srbije na izvanrednom zasjedanju izjasni o najavljenom slanju misije Europske unije na Kosovo, a nije reagirao niti na zahtjev kojega su mu za sazivanje sjednice Vlade u četvrtak uputili potpredsjednik vlade Božidar Đelić i 16 ministara (od ukupno 23) iz Demokratske stranke Borisa Tadića i G17 Plus Mlađana Dinkića.

U tom zahtjevu, koji je zasad još bez odgovora, navodi se da bi vlada - među ostalim - morala zauzeti stav o Prijelaznom političkom sporazumu o suradnji između EU i zemalja članica i Srbije, kao i o zahtjevu zastupnika Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke da se održi izvanredna sjednica Skupštine Srbije.

Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić u srijedu je izjavio da ne želi zakazivati sjednicu parlamenta prije nego što stigne potrebno mišljenje vlade Srbije o predloženom privremenom političkom sporazumu Europske unije (EU) i Srbije, čije je potpisivanje u Bruxellesu, predviđeno za četvrtak, u međuvremenu odgođeno.