Regija
0

Srbija: Sud danas o produženju pritvora za Miškovića

FENA
Miroslav Mišković (Foto: Arhiv/AFP)
Miroslav Mišković (Foto: Arhiv/AFP)
Specijalni sud u Beogradu u petak treba da donese odluku o zahtjevu Tužilaštva za organizovani kriminal da se vlasniku "Delta Holdinga“ Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i još petorici, osumnjičenih za izvlačenje para iz putarskih preduzeća, produži pritvor u kome se nalaze od 12. decembra.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je prijedlog za produženje pritvora podnio u srijedu krivičnom vanpretresnom vijeću suda, koje odluku treba da donese u petak, kada Miškoviću i ostalima ističe pritvor od 30 dana, određen odmah poslije hapšenja, javlja Tanjug.

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), sud može da odluči da im se pritvor produži za najviše još dva mjeseca, a može i da im ga zamijeni kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, ili da im dozvoli odbranu sa slobode, eventualno uz zaštitne mjere (zabrana napuštanja boravišta ili oduzimanje pasoša).

Ukoliko im produži pritvor i ako i po isteku ukupno tri mjeseca ostanu iza rešetaka, ZKP predviđa da o daljem produženju pritvora odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da uslijedi u roku od šest mjeseci od pritvaranja osumnjičenih.

Miškoviću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Kada se saslušaju svi svjedoci, Miškoviću će kao razlozi za pritvor ostati opasnost od bjekstva i uznemirenje javnosti. Opasnost od bjekstva mogao bi otkloni polaganjem jemstva, a posljednji razlog ocijenit će sud, s obzirom na okolnosti cijelog procesa.

Osim Miškovića, u pritvoru je i njegov sin Marko, vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i još četvorica osumnjičenih, dok se trojica brane sa slobode.

Vlasnik Delta Holdinga, Marko Mišković, Đurašković i još sedam osumnjičenih uhapšeni su 12. decembra zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura, i protiv svih 10 će biti sprovedena istraga.

Miškovići i Đurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Đuraškoviću 10 miliona eura, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona eura.