Regija
0

Srbija: Socijalisti nastavljaju pregovore s radikalima i demokratima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rukovodstvo Socijalističke partije Srbije (SPS) odlučilo je utorak nastaviti pregovore s Demokratskom strankom Srbije (DSS) i Srpskom radikalnom strankom (SRS) o formiranju srbijanske vlade, objavili su beogradski elektronički mediji.

Čelnik SPS-a Ivica Dačić rekao je da se i unutar koalicije oko SPS-a, u kojoj je i stranka ujedinjenih umirovljenika (PUPS) i Jedinstvena Srbija (JS), nastavljaju razgovori o zajedničkim stavovima o socijalnoj pravdi, položaju umirovljenika i Sporazumu o pridruživanju Srbije Europskoj Uniji.

On je rekao i da na sjednici Glavnog odbora te stranke nije razgovarao o mogućim koalicijama, već su članovi rukovodstva obaviješteni o tijeku dosadašnjih pregovora i o daljim potezima na tom planu.

Rekao je i da ne postoje kontakti SPS-a sa Demokratskom strankom (DS), dok traju razgovori s SRS-om i DSS-om i naveo da se SPS neće određivati prema tome tko ponudi više.

Beogradski list Glas javnosti u utorak je objavio da u "za sada internom pismu" tridesetak bivših bliskih suradnika Slobodana Miloševića od Dačića i glavnog odbora SPS-a, zahtijevaju nastavak pregovora o vladi s narodnjacima (DSS Vojislava Košunice i Nova Srbija (NS) Velimira Ilića) i radikalima (SRS) Vojislava Šešelja.

U tekstu se navodi kako je jedino Borislav Mikelić pristao Glasu javnosti potvrditi postojanje tog pisma i razloge zbog kojih je ono upućeno vrhu SPS-a.

"Ulazak u koaliciju s Tadićevim i Dinkićevim "malim DOS-om'" značio bi političko ubojstvo SPS-a i njegovog rukovodstva... SPS se ne bi više mogla vratiti na nacionalni i državotvorni kurs po kojem je bila prepoznatljiva od svog osnivanja 1990", rekao je Mikelić za taj list.

U Demokratskoj stranci (DS) predsjednika Borisa Tadića koja je dio koalicije "Za europsku Srbiju -Boris Tadić", pobjednice na parlamentarnim izborima u Srbiji 11. svibnja , ali u nedovoljnom postotku za samostalno formiranje vlade ipak vjeruju da će nova vlada Srbije biti proeuropska. Zamjenik predsjednika te stranke Dušan Petrović izrazio je uvjerenje da će biti formirana proeuropska vlada, ali nije želio govoriti o datumu do kada bi Srbija mogla dobiti takvu vladu.

Šef novosadskog ureda Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji ocijenio je utorak kao "političku kratkovidnu" izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića o tome da treba doći do "nacionalnog pomirenja političkih snaga iz ove i prethodne decenije".

"Iako je jasno da je riječ o pragmatičnoj izjavi čiji je cilj da se pridobije podrška Socijalističke partije Srbije (SPS) za formiranje vlade, ta izjava je prije svega politički kratkovidna", rekao je on ocijenivši da je SPS na taj način "nezasluženo dobio priliku da bude rehabilitiran za sve velike grijehe iz nedavne prošlosti".

"SPS nije zaslužio tu priliku jer ništa nije učinio da se kritički odredi prema naslijeđu Slobodana Miloševića. Nažalost, priliku su dobili zahvaljujući oportunizmu i kukavičluku takozvane proeuropske Srbije", kazao je Domonji.