Regija
0

Srbija: Sjećanje na 9. mart, dan kada je 100.000 ljudi pokušalo zaustaviti Miloševića

Klix.ba
Tenk u centru Beograda, mart 1991. godine (Foto: EPA)
Tenk u centru Beograda, mart 1991. godine (Foto: EPA)
Na današnji dan 1991. godine na beogradske ulice je izašlo 100.000 ljudi, protestirajući protiv režima Slobodana Miloševića, koji je uzvratio slanjem tenkova na begradske ulice.

Građani Srbije su se tog dana pobunili protiv Miloševića i uređivačke politike državne televizije koja je tada prvi put nazvana TV Bastiljom.

Glavni zahtjevi demonstranata bili su smjena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd, zbog teških optužbi protiv opozicionih stranaka.

Slobodan Milošević (Foto: EPA)
Slobodan Milošević (Foto: EPA)

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u namjeri da spriječi dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.

Proteste je organizirao i predvodio Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promjenu sistema i pozivala se na demokratizaciju i nacionalnu obnovu države.

Studenti postavljaju proglas (Foto: EPA)
Studenti postavljaju proglas (Foto: EPA)
Demonstranti su pružili žestok otpor, što se pretvorilo u višesatne sukobe sa policijom. Policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima I konjicom. U popodnevnim satima, vlast je izvela tenkove na beogradske ulice.

U sukobima demonstranata i policije povrijeđeno je tada 114 osoba – 58 policajaca i 86 građana, a uhapšeno je 158 ljudi. Život su izgubile dvije osobe, učesnik protesta Branimir Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54).

Uhapšen je lider SPO-a Vuk Drašković i zabranjen rad Televizije Studio B i Radija B92.

Nakon nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtjevi studenata, iz zatvora je pušten Vuk Drašković, ministar policije Radmilo Bogdanović podnio je ostavku, smjenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, a Studio B i Radio B92 su nastavili da rade.