Regija
0

Srbija se žali UN-u na presudu Haradinaju i traži istragu o Carlinom "Lovu"

FENA
Nacionalni savjet za saradnju s Haškim sudom odlučio je u četvrtak da podnese žalbu UN-u na oslobađajuću presudu Ramushu Haradinaju, kao i zahtjev za istragu o navodima iz knjige "Lov" bivše glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte, izjavio je predsjednik Savjeta Rasim Ljajić.

"I pored nedosljednosti i dvostrukih aršina nastavit ćemo saradnju s ICTY-em. Moramo je nastaviti zbog nas, a ne zbog Haradinaja", kazao je Ljajić novinarim u Aero klubu nakon predstavljanja Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, javila je Beta.

On je kazao da će saradnja Srbije s ICTY-em biti otežana poslije oslobađajuće presude Haradinaju, a pitanje je i kako će reagirati operativci iz policije koji na terenu traže haške bjegunce.

"Srbija je učinila mnogo više za saradnju s Haškim sudom nego susjedi u regiji i zaslužujemo da ne bude uslovljavanja i da brzo potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om", kazao je Ljajić.

On je dodao da je u toku istraga kako je optuženik Stojan Župljanin prije desetak dana izbjegao hapšenje u Nišu, kao i da prema dosadašnjim saznanjima infomacija o potrazi za njim nije procurila iz nadležnih službi.