Regija
0

Srbija: Saradnja sa EAR

FENA
Srbija će u narednih pet godina dobiti još milijardu eura iz novog budžeta Evropske Unije ili u prosjeku 103 eura o stanovniku, a ta sredstva neće joj biti uskraćena ni u slučaju da dođe do "zahlađenja" odnosa između Beograda i Brisela povodom statusa Kosova, izjavio je direktor Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) u Srbiji Danijel Đuglaris.

Đuglaris je u intervjuu za "Politiku" od subote iznio da je Srbija od EU dobila 1,287 milijardi eura bespovratne pomoći iz programa CARDS u periodu od 2000. do 2007.

"U vrijeme suspenzije pregovora Srbije i EU-a o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, od maja 2006. do juna 2007., ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje pomoć Unije, i svi projekti su se sprovodili bez zastoja", kazao je Đuglaris koji je na čelu EAR-a, zadužene za realizaciju programa CARDS u Srbiji.

Đuglaris je iznio da je EAR došla u Srbiju kada je njena pomoć bila potrebna i pomogla kome je i gdje bilo potrebno.

"Sredstva koja je EU izdvojila za Srbiju udvostručili smo kroz pomoć Vladi Srbije da dobije najpovoljnije kredite međunarodnih finansijskih organizacija, kao što su Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i druge," zaključio je Đuglaris, prenio je Tanjug.